< Return to Projects

The Citizen

Memphis, TN

The Citizen is a complex adaptive reuse project located on a prominent artery in Midtown Memphis. The original International style concrete frame building had been a Holiday Inn hotel, but it had fallen into disrepair and sat vacant for 10 years. Seeing merit in the historic structure, the design team developed plans for an efficient and organized renovation, successfully advocating for its reuse. An adjacent new addition to the site improves its pedestrian relationship to the street, while maintaining views of the historic structure. The eight-story adaptive re-use tower offers 125 multifamily units with exposed concrete and duct work to maximize the vertical height and views offered by full height windows, while the new four-story structure features 52 units, walk-out balconies, and upgraded interior finishes. An additional 10,000 square feet of ground floor space will house a restaurant and retail shops.

Awards

Multi-Housing News Excellence Awards

  • Silver Award/Best Adaptive Reuse Category

Memphis Business Journal's Building Memphis Awards

  • Finalist Best New Construction - Medium

Memphis Business Journal’s Best Real Estate Deal of the Year (BRED) Awards

  • Winner – Residential Category
Publications

Multi-Housing News